سفارش تبلیغ
صبا ویژن

خواندن کتاب مهمتر از شنیدن درباره آن است - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان


 

  • خواندن کتاب مهمتر از شنیدن درباره آن است - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

    به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از دفتر شعر  «دیدار تو در خیال هم ساده نبود» سروده‌ سمیرا هوری که از سوی انتشارات «فصل پنجم» در کتاب‌فروشی فرهنگان تهران برگزار شد.

    در این نشست حجت بداغی که مدیریت جلسه را نیز بر عهده داشت، در سخنانی عنوان کرد: ادبیات ما دارد از جایی ضربه می‌خورد که فاصله‌ بین مخاطب و مؤلف زیاد شده است. باید بگویم که شنیدن درباره‌ کتاب‌ها خوب است، اما خواندن کتاب‌ها مهمتر است.

    در ادامه مهدی فرجی از شعرای معاصر نیز با تمجید از این دفتر شعر بیان داشت: پیشنهاد می‌کنم مجموعه شعر خانم هوری را بخوانید. ایشان تمام مواردی را که باید رعایت می‌کردند تا به این مرحله برسند، پله‌پله انجام دادند و در هیچ موردی کم نگذاشتند. چه در زمینه‌ مطالعه، چه در زمینه‌ یادگیری و چه در زمینه‌ تلاش. ایشان تمام مراحل را به صورت کانالیزه برنامه‌ریزی کردند و اصلاً عجله به خرج ندادند، مسیر درست را پیش رفتند و امروز ثمره‌ تلاش خود را در قدم اول با چاپ اولین کتابشان گرفتند. قدم‌های بعدی و مهمتر این است که خود را زیر تیغ نقد جامعه‌ ادبیِ جدی قرار بدهند. این مسئله در کشور ما بسیار سخت است چرا که جامعه‌ ادبیِ جدی بسیار دیر چیزی را می‌پذیرد، اما اگر پذیرفت بسیار به آن اعتبار می‌دهد.

    همچنین اصغر علی کرمی نیز در این نشست در سخنانی بیان داشت:  سمیرا هوری شاعری‌ است که مرحله‌ی گذار را طی کرده است. شاعری است با ذهنیتی بی‌نهایت پیچیده. توانمند است و دست بازی در دنیای واژگان دارد. زورش به کلمات می‌رسد و این قدرت به او کمک می‌کند که راه ماندگارتری را در دنیای غزل طی کند.

    وی افزود: مجموعه‌ غزل دیدار تو در خیال هم ساده نبود از همان جایی شروع می‌شود که شاعر مسیر حرفه‌ای خود را آغاز کرده است. این کتاب شروع کشف دنیای درونی سمیرا هوری و انعکاس آن در غزل است. در اکثر غزل‌های مردّف او، بیت با یک فعل ربطی تمام می‌شود. یعنی جنس اخبار ذهنی او تا حد زیادی ناشی از دنیایی است که آن را درک کرده، یعنی دقیقاً دنیای وابسته به ادبیات. به همین دلیل به قدرت زبان‌دانی این شاعر معتقدم. مجموعه‌ی ایشان، بسیار توانمند است و من در آن رنگ خیال، مفهوم‌پردازی و زیبااندیشی‌هایی را دیدم که مختص خود شاعر است.




آغاز داوری ششمین جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان


 

  • آغاز داوری ششمین جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

    به گزارش خبرگزاری مهر، محسن حاجی زین‌العابدینی دبیر  از آغاز ششمین دوره جشنواره تقدیر از مروجان کتابخوانی خبر داد و گفت: تا کنون بیش از هفتصد فرد و گروه با قریب به هزار طرح و ایده و فعالیت ترویجی کتاب از  شهرهای و روستاهای مختلف ایران و همچنین ایرانی‌های خارج از کشور در این رقابت شرکت کردند و هنوز آثاری متعددی برای شرکت در این رقابت به دبیرخانه جشنواره می‌رسد.

    دبیر جشنواره گفت: در این دوره از رقابت، علاوه بر بخش‌هایی فعال در ادوار پیش، بخش‌های دیگری هم ایجاد شده است تا این  رقابت شمار بیشتری از مروجان کتابخوانی را دربرگیرد. بر این اساس ذیل بخش‌هایی به فعالیت‌های ترویجی کتابخوانی نابینایان، ناشنوایان هم توجه شده است و آن‌ها نیز می‌توانند در این رقابت شرکت کنند. از سویی دیگر نظر به این‌که گروه‌ها و اقوام زبانی مختلفی در ایران زندگی می‌کنند، ما به در بخشی ویژه به فعالیت‌های ترویج کتابخوانی، مناطق کردنشین و ترک‌نشین نیز توجه کردیم. بررسی فعالیت‌های مروجان کتابخوانی سیار  هم بخش تازه تاسیس دیگر این رقابت است، افراد و گروه‌های مختلف با استفاده از وسائل نقلیه کتاب را به مناطق کمتر برخوردار و فاقد کتابخانه می‌رسانند و  فعالان مروج کتابخوانی سیار ذیل این بخش می‌توانند فعالیت‌ها و اقدام‌های‌شان را معرفی کنند. بیش‌ترین اثر  ارائه شده و فعالیت‌های صورت گرفته در این دوره از رقابت مروجان کتابخوانی، در بخش نشان استمرار است. بر این اساس می‌توان گفت جشنواره   در ششمین دوره  به بالندگی است و افراد و گروه‌هایی که پیش‌تر در این رقابت شرکت کردند این دوره نیز  فعالیت‌های ترویجی‌شان را برای بررسی و داوری به دبیرخانه فرستادند و استمرار حضور گروه‌های مختلف مایه دلگرمی ما  است و نشان از اهمیت این رویداد برای فعالان ترویج کتابخوانی است.

    فرمهر منجزی عضو شورای سیاست گذاری این رقابت نیز  گفت: در دو مرحله نخست و  نهایی فعالیت‌های ترویج کتابخوانی مورد بررسی قرار می‌گیرد. مرحله نخست داوری  شروع شده است و بر اساس مولفه‌ها و شاخص‌های تبیین شده در فراخوان، آثار و فعالیت‌ها ارزیابی می‌شود و با غربال آثار تکلیف مروجان کتابخوانی معلوم خواهد شد. پس از  بررسی در مرحله نهایی برگزیده‌ها اعلام خواهد شد. داورهای بخش نهایی پنج تا هفت نفر خواهند بود.

    این رقابت به همت شبکه گروه‌های ترویج کتاب‌خوانی و با  حمایت و مساعد معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می‌شود و افراد، گروه‌ها، تشکل‌های مردمی و نهادهای غیردولتی دارای فعالیت‌های مؤثر و نوآورانه در زمینه ترویج کتاب‌خوانی را انتخاب و معرفی می‌کند.

    رقابت در بخش گروه‌ها و افراد، نهادهای دولتی و غیردولتی برگزار می‌شود و سازمان‌های مردم‌نهاد، واحدهای صنفی مانند؛ مراکز توانبخشی، خیریه‌ها، نانوایی‌ها، مغازه‌داران، آرایشگاه‌ها و…، بخش خصوصی و مراکز خدمات عمومی مانند؛ بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها، آموزشکده‌ها، مراکز تفریحی و…)، فضاهای مجازی و مروجان الکترونیکی مانند؛ فعالان شبکه‌های اجتماعی، برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی، مطبوعات، اپلیکیشن‌های کتابخوانی، پادکست‌ها از جمله گروه‌های مختلف شرکت‌کننده در این رقابت هستند.

     در بخش افراد نیز هر فردی که ‌در زمینه ترویج کتابخوانی فعالیت داوطلبانه داشته باشد می‌تواند در رقابت شرکت کند. افرادی مانند استادان دانشگاه و مراکز آموزشی، مادران، زنان خانه‌دار،کشاورزان، مروجان عشایر، کارکنان بیمارستان‌ها اعم از پزشکان، پرستاران، بهیاران و …، رانندگان، نانواها، معلمان، دانش‌آموزان، امامان‌ جماعت،کتابداران، مربیان مهد کودک، هنرمندان، کتابفروشان، نویسندگان، مترجمان، قضات، کسبه، دانشجویان، بازنشستگان، کتابداران مدارس و …افرادی بودند که در به این رقابت در پیوستند.

    بخش دیگر جشنواره، رقابت در بخش بین‌الملل است و دربرگیرنده این گروه‌هاست؛ افراد فارسی‌زبانِ مروج کتاب در خارج از کشور، گروه‌ها و افراد خارجیِ فعال مروج کتاب در ایران، فعالیت‌های ترویج کتابخوانی در کشورهای فارسی‌زبان یا دارای جمعیت‌های بزرگ فارسی‌زبان.




ناشران نمونه سال 97 در هفته کتاب تقدیر می‌شوند - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان


 

  • ناشران نمونه سال 97 در هفته کتاب تقدیر می‌شوند - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

    به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در این جلسه فهرست ناشران سراسر کشور، کارنامه حرفه‌ای آن‌ها در سال 1397 و اطلاعات مورد نیاز بر اساس شاخص‌های تعیین شده در آیین‌نامه در اختیار هیات داوران قرار گرفت.

    هیات داوران انتخاب ناشران نمونه سال متشکل از صاحب‌نظران و نمایندگان تشکل‌های صنفی از اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران، اتحادیه تعاونی‌های ناشران ایران(آشنا)، انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی، انجمن نویسندگان کودک و نوجوان و انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران است.

    دبیرخانه انتخاب ناشران نمونه سال پس از انتخاب و تعیین ناشران نمونه سال اسامی برگزیدگان را اعلام و در مراسمی در هفته کتاب از آن‌ها تقدیر خواهد کرد.

    ناشران فرصت دارند تا 30 مهر ماه نسبت به ارسال مستندات خود به آدرس میدان بهارستان، ساختمان مرکزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، طبقه دوم، اتاق 243 اقدام کنند و یا برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 38513348-021 تماس بگیرند.

    معیارهای ارزیابی ناشران برگزیده سال 1397 دارای 14 بند است که تعداد آثار منتشر شده توسط ناشر، عقد قرارداد با ناشران خارجی، حضور کتاب در جشنواره‌های خارجی، پاسداری از زبان فارسی، انتشار آثار علمی به زبان ساده و... از آن جمله است.

    معیارهای ارزیابی ناشران برگزیده سال 1397 در بخش اطلاع‌رسانی سایت معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شده است.




عرضه‌ کتاب‌های کانون پرورش فکری در نمایشگاه فرانکفورت - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان


 

  • عرضه‌ کتاب‌های کانون پرورش فکری در نمایشگاه فرانکفورت - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

    به گزارش خبرگزاری مهر، این نمایشگاه در روزهای 24 تا 28 مهر 1398  (16 تا 20 اکتبر2019) در کشور آلمان برگزار خواهد شد.

    کانون به منظور معرفی بیشتر تولیدات حوزه انتشارات خود به ناشران دیگر کشورها و فروش حق نشر (کپی رایت) آثار، کاتالوگ‌ها و فلش کارت‌هایی از کتاب‌های تصویری شامل 412 عنوان از کتاب‌های پرمخاطب و 72 عنوان از رمان‌های نوجوان را در هفتادویکمین دوره نمایشگاه کتاب فرانکفورت در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌هد.

    در عین حال این کاتالوگ‌ها علاوه بر معرفی کتاب‌های جدید، آثار در دست چاپ کانون را نیز معرفی می‌کند.

    در این نمایشگاه با ناشرانی از کشورهای چین، بنگلادش، انگلیس، فرانسه، کره جنوبی، کانادا، بلژیک، آلمان و ایتالیا نشست‌های کاری برگزار شود.

    میهمان ویژه این دوره از نمایشگاه کتاب فرانکفورت، نروژ است، کشوری که نسبت به سایر کشورهای اروپایی از آمار کتاب‌خوانی بالاتری برخوردار است و تاکنون سه بار برنده جایزه نوبل ادبیات شده است.

    نمایشگاه فرانکفورت به عنوان یکی از معتبرترین نمایشگاه‌های بین‌المللی کتاب در دنیا همواره بستر مناسبی برای معاملات بازرگانی و تبادل تجربه‌ها و دست‌آوردهای حوزه صنعت نشر در دنیا است.




تنگ‌نظری‌ها و ضعف قانون مانع پیوند ادبیات و هنر دفاع مقدس شد - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان


 

  • تنگ‌نظری‌ها و ضعف قانون مانع پیوند ادبیات و هنر دفاع مقدس شد - خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

    خبرگزاری مهر-گروه فرهنگی

    کتاب «صد روسی» یکی از تازه‌ترین آثار منتشر شده توسط انتشارات شهید کاظمی است که توسط میثم رشیدی مهرآبادی روزنامه‌نگار و پژوهشگر عرصه دفاع مقدس تدوین شده است. رشیدی در این کتاب نیز به سیاق کتاب سابق خود به گردآوری و ارائه خاطرات یکی از رزمندگان دفاع مقدس روی آورده است و گامی تازه در نهضت خاطره‌نویسی دفاع مقدس از خود ثبت کرده است. رشیدی اما در کنار نویسندگی از خبرنگاران خوش‌ذوق حوزه فرهنگ به ویژه کتاب و نیز از فعالان فضای مجازی در عرصه کتاب است. به بهانه انتشار این کتاب با وی دقایقی به گفتگو نشستیم؛

    آقای رشیدی در نگارش کتاب‌های خاطره همیشه انتخاب سوژه یکی از موضوعات اصلی و کلیدی بوده است. می‌خواهم با شما هم از همین نقطه صحبت را شروع کنم. آقای یزدانیار را چطور پیدا کردید و حس کردید که می‌شود خاطرات او را تدوین و خواندنی کرد؟

    سال 95 که کتاب «حاجی فیروز» از سوی انتشارات نارگل منتشر شد، در جمع هم‌رزمان حاج فیروز احمدی (راوی این کتاب) مراسمی برای رونمایی از کتاب برگزار کردیم. جناب یزدانیار در مقطعی از جنگ، در تیپ ادوات لشگر 10 فعال بوده و در آن جمع حاضر شده بودند. با پای مجروح و گام های دردناکشان به سمتم آمدند و اظهار تمایل کردند که خاطراتشان را ثبت کنم. چندماه بعد این اتفاق افتاد و ارتباط مستمر ما برای گرفتن خاطرات و ثبتشان آغاز شد. 

    خاطرات ایشان را با چه شکل و شمایلی ثبت وضبط و تدوین کردید؟

    جناب یزدانیار به خاطر مشکلات و دردهایی که از دوران جنگ برایشان باقی مانده، بسیاری از شبها بیدار بودند و اظهار تمایل کردند که خاطرات را به صورت مکتوب به من بدهند. شبها می‌نوشتند و روزها به دست من می‌رساندند. 

    من آن خاطرات را از نو می نوشتم و در جای خود از نظر سیر زمانی قرار می دادم. بعد از گذشت مدتی، خاطرات نوشته شده را به ایشان دادم تا گفتگوهای تکمیلی را برگزار کنیم. این تکمیل خاطرات تا آخرین روزهای تحویل کتاب به ناشر ادامه داشت.

    البته من کتاب را قبل از انتشار به چند نفر از نویسندگان، ناشران، کتابخوانان و صاحب نظران حوزه دفاع مقدس دادم تا بخوانند. آن عزیزان هم که نامشان در کتاب ذکر شده، نکاتی را می گفتند که به روان شدن و اصلاح کتاب، کمک شایانی کرد. اصلاحات این دوستان باضافه دو مرحله ویرایش تخصصی و ویرایشهای راوی از یک سو و اعمال نظرات فرماندهی جناب یزدانیار در دوران جنگ، سردار اردستانی از سوی دیگر، کتاب را از هر نظر پالایش کرد و امیدوارم خوانندگان با متنی گیرا و روان و از نظر تاریخی قابل استناد روبرو باشند.

    و این مساله چقدر زمان برد؟

    من و راوی برای تدوین این کتاب چیزی حدود دو سال البته نه به صورت پیوسته، فعال بودیم.

    کتاب شما نام جالبی هم دارد که به نظرم در جلب مخاطب تاثیر زیادی دارد!

    باید این را بگویم که یشتر دوران دفاعی راوی کتاب در واحد ادوات بوده است. «صدِ روسی» هم نام خمپاره‌ای است که روسها به عراق داده بودند و قدرت تخریب زیادی داشت. این خمپاره در بخشی از کتاب، حادثه ای را می آفریند که جزو خواندنی‌ترین بخش های آن است لذا این اسم را برای کتاب انتخاب کردیم.

    جناب رشیدی در سال‌های اخیر کتاب‌های با موضوع خاطره و خاطره‌نگاری بسیار فراوان تولید شده است و جنبش و حرکتی وسیعی پیرامون تولید آن هم به وجود آمده است که مورد تاکید رهبر انقلاب اسلامی نیز بوده است. به عنوان روزنامه‌نگار و فعال در حوزه کتاب و دفاع مقدس چقدر این حرکت را توام با موفقیت دیده‌اید و چقدر آن را توام با آسیب؟

    نهضت صد برابری که رهبر انقلاب آن را در سال درباره تولید فرهنگی در حوزه دفاع مقدس مطرح کردند، به تولید کتاب های زیادی در این حوزه منجر شده اما باید دقت داشته باشیم که حتما ایشان به همراه کمیت، کیفیت آثار را هم مد نظر داشته‌اند. ناگفته پیداست که خیلی از یادگاران دفاع مقدس از بین ما می‌روند و ما باید پیش از چنین رخدادی خاطرات آن ها را ثبت و ضبط کنیم اما لازم نیست تدوین و انتشار آن ها هم با سرعت و با کم دقتی روبرو باشد. 

    من خاطرات یک تخریبچی را  سال 92 گرفته‌ام اما در این سالها راوی به خاطر مشکلات شخصی، وقتی برای تکمیل آن پیدا نکرده و به همین خاطر، من محتوای خاطرات را فدای تسریع در انتشارش نکردم. این روزها لازم است محققان به کارهای تحقیقی و مصاحبه‌هایشان سرعت بیشتری بدهند اما لازم نیست نویسندگان هم پا به پای آن ها پیش بروند. مکانیسم نویسندگی، صبر و تحمل و دقت بیشتری می‌طلبد.

    می‌خواهم سوالم را از این منظر هم تکرار کنم که آیا  آیا هر حضوری در دفاع مقدس و هر خاطره‌ صرف، ارزش ثبت و ضبط کردن دارد؟

    در همین نمونه قبلی که گفتم، من به سراغ یک رزمنده ساده و تخریبچی معمولی رفتم اما ریشه یابی خانوادگی و سبک زندگی او در شهر و در مناطق جنگی، نکته های جالبی را برایم به همراه داشت. هر کسی که تجربه حضور در زیر بمب و توپ و خمپاره را دارد یعنی خودش را با مرگ مواجه کرده و این تجربه نابی است که ارزش ثبت شدن دارد.

    آقای رشیدی در تمامی سال‌های پس از دفاع مقدس پیوند و ارتباط صمیمی میان تولید ادبی دفاع مقدس اعم از خاطره و داستان با ثبت مستند آن در قالب فیلم و سریال و سینما برقرار نشده است. به عنوان روزنامه‌نگار و فعال این عرصه آسیب را در کجا می‌بینید؟ این جنبش صدبرابری که مورد تایید و تاکید بود چطور باید راهش را به قالب‌های غیر مکتوب هم باز کند؟

    حس و حال سینمایی ها همیشه این است که می‌خواهند کار را به تنهایی و در گعده‌ها دوستانه‌شان پیش ببرند. البته قانون هم کمبودهایی دارد و سهم متناسبی برای تحقیقات و نگارش در تولید فیلم و سریال، پیش بینی نکرده. این تنگ نظری ها و آن کمبودهای قانونی و عرفی، دست به دست هم داده تا مانع ارتباط تنگاتنگ ادبیات و هنر دفاع مقدس شود. شاید اگر یک نفر یا مجموعه‌ای با نگاه پدرانه وارد این عرصه شود، بتواند این پیوند را برقرار کند. چیزی که قاعدتا از بنیاد حفظ آثار انتظار می‌رود اما متاسفانه نتوانسته نقش خودش را ایفا کند و در برنامه‌های مناسبتی درجا زده است.

    سوال آخر را نیز به بهانه این کتاب درباره رمان و ادبیات داستانی می‌پرسم. سال قبل در اختتامیه جایزه جلال اعتراض و با بهتر است بگویم حاشیه‌ای به گرامی‌تر دانستن خاطره نسب به داستان دفاع مقدس بیان شد. حق مطلب اما این است که اگر داستانی نیست و نوشته نمی‌شود گناهی مترتب خاطره‌نگار نیست. سوال اینجاست اما که چرا ادبیات داستانی دفاع مقدس وارد دوران نزول شده است. چرا این سال‌ها و روزها داساتن شش دانگ و اساسی با محوریت جنگ و حتی پس از آن کم داریم و اگر داریم جایی در خاطره جمعی مردم مانند خاطره باز نمی‌کند؟

    مردم ما هنوز با تبعات جنگ، دست به گریبانند. هنوز در خانواده ها اسیر و جانباز دیده می‌شود. هنوز مساجد محل، یادواره‌های شهدا را برگزار می‌کنند و خانواده شهدا در محلات و کوچه‌ها دیده می‌شوند. این معاصرت باعث می‌شود مخاطب به دنبال روایتهای مستند باشد. قویترین داستان ها هم در این فضا، دیده نمی‌شوند و مورد توجه قرار نمیگیرند. بی شک با فاصله گرفتن زمانی از دوران جنگ، عرصه مستندنگاری به دست داستان نویسان می‌افتد و آن وقت آنهایند باید بر اساس مستندات موجود، داستان های خوب بنویسند.